Windows 11 upgrade


Zoals misschien al wel bekend is de Windows 11 update van Microsoft al een tijdje beschikbaar. Wij zijn benieuwd: heeft u hem al geïnstalleerd of kijkt u het nog even aan? Wij hebben de update geprobeerd en wij zullen onze mening over de Windows 11 update in dit artikel toelichten.

Er zijn wel een aantal eisen gesteld om de update te kunnen draaien, maar als uw computer aan deze eisen voldoet kan het zomaar zijn dat u een melding hebt gehad dat u de Windows 11 update kunt installeren. Microsoft geeft dan een melding dat de update klaar staat. Deze kunt u aanklikken en dan wordt de computer opnieuw opgestart en de update wordt automatisch geïnstalleerd. Het is niet verplicht te updaten naar Windows 11.

Overigens wordt Windows 10 nog tot 2025 ondersteund, dus er is nog genoeg tijd om de update te overwegen.

Maar waarom dan toch nu al updaten? Of juist niet? In dit artikel gaan wij hier verder op in en bespreken wij de voor en nadelen van de Windows 11 update, zodat u een weloverwogen keuze kan maken om voor Windows 11 te kiezen of niet. 

Jacco over zijn ervaringen met de Windows 11 update:

“In vergelijking met voorgaande updates (kijkend naar Windows 7 naar Windows 8 en Windows 8 naar Windows 10) is het verschil tussen de updates ditmaal niet zo groot als je in eerste instantie zou denken. Windows 11 heeft een andere lay-out, waarbij het start-menu nu in het midden van het scherm te vinden is. Een ander verschil is dat er nu een mapje met “Windows Tools” beschikbaar is. In dit mapje staan tools die in windows 10 op het configuratiescherm te vinden zijn. Dit maakt het makkelijker om deze tools te vinden en te openen. Deze functie is vooral handig voor mensen die meer ervaring hebben met Windows. In de toekomst wordt het ook mogelijk om Android applicaties te draaien op Windows 11.”

Is het het waard om nu te upgraden?

“Er is zeker niks mis mee om nu de overstap te maken naar Windows 11. Normaal wacht ik een aantal maanden met upgraden, omdat er zeker in de beginfases vaak nog wat kinderziektes in zitten. Zelf kan ik mij ook wel voorstellen dat er mensen zijn die nog twijfels hebben om te updaten, zeker als je de lay-out van Windows 10 gewend bent en dit nu opeens is omgegooid. Het is zeker niet erg om nog te wachten met de update, omdat Windows 10 nog tot 2025 ondersteunt, wordt, en dus veilig genoeg blijft om te gebruiken.”

Hidde over zijn ervaringen met de Windows 11 update:

Zelf heb ik de Windows 11 update even op mijn laptop gehad en de update naar Windows 11 toe ging erg makkelijk. Er kwam een melding op het scherm dat de update klaar stond en ik kon via de update-pagina van Windows de update gratis en snel installeren. Dus ik dacht: “Waarom niet”. De computer startte een paar keer opnieuw op, maar dat is niet raar bij een update.

Toen de update eenmaal op mijn laptop stond zag ik de nieuwe lay-out waar velen het al een tijdje over hadden. Ik was er snel aan gewend en ik vond de ronde hoeken wel mooi er uit zien. Maar ik kan mij ook voorstellen dat het wel even wennen is aan de nieuwe lay-out en dat een aantal functies op een andere plek zitten, maar verder functioneert het prima. 

Wel zijn er bepaalde eisen aan de update en kan deze niet op elke computer geïnstalleerd worden, zo had ik ook een wat oudere computer thuis, waarop de update niet geïnstalleerd kon worden. Het is dus handig eerst te kijken of de computer waarop u de update wilt installeren, geschikt is voor Windows 11, omdat anders u geen melding krijgt of de melding “deze computer is niet geschikt voor Windows 11” en het lastig zal worden om de update te installeren. 

Al met al vind ik de Windows 11 update de moeite waard om te updaten, maar het is dus niet op elke computer beschikbaar.

Is nieuw altijd beter?
Zelf wacht ik wel altijd even met het installeren van nieuwe updates en kijk ik de kat uit de boom totdat er wat meer bekend is over de update zelf om zo eventuele problemen die nog kunnen komen te vermijden en als ik denk dat de update stabiel genoeg is, schakel ik over op de Windows 11 omgeving. Zelf vind ik dat de update nu prima geïnstalleerd kan worden, omdat de update al een tijdje in de lucht is en de meeste problemen er nu wel uit zijn gehaald. 

Wat is nu de beste keuze?
In principe is er wat deze update betreft, is er geen goed of fout. We zouden de update kunnen aanraden om zo te wennen aan de nieuwe lay-out, maar we kunnen ook voorstellen dat u nog even wacht, wat ook zeker niet erg is.

In tegenstelling tot Windows 7 wat al een tijdje niet meer ondersteund wordt, wordt Windows 10 nog tot 2025 ondersteund en dus zult u nog wel even op Windows 10 kunnen blijven voordat u hiermee problemen gaat ervaren. Draait uw apparaat nog op Windows 7? Dan is het wel het advies deze te updaten naar op zijn minst Windows 10.

Voor de “beste keuze” om over te schakelen naar Windows 11 kunt u voor uzelf het beste een keuze maken.
Hieronder kunt u nog eens kijken naar de voor en nadelen van de Windows 11 update en kunt u voor uzelf een weloverwogen keuze maken of u de update installeert. 

Enkele voordelen om te overwegen om de update te installeren:

+ Het is een makkelijke installatie
Via het Windows Update scherm komt er een melding waarmee de update makkelijk geïnstalleerd kan worden. De computer zal een aantal keren opnieuw opstarten, maar dit gaat volledig automatisch. Wanneer dit voltooid is, kan u al je programma’s die je op uw oude Windows versie had gewoon blijven gebruiken.  

Enkele nadelen om te overwegen om de update nog even te laten wachten: 

– Andere lay-out
Microsoft heeft ervoor gekozen om de lay-out van het besturingssysteem aan te passen. Voor niet iedereen is dit positief nieuws, omdat niet iedereen even snel de nieuwe lay-out begrijpt en sommigen liever vasthouden aan hun oude en vertrouwde Windows omgeving. Mocht het voor u lastig zijn om aan de lay-out te wennen, kunt u overwegen de update nog even uit te stellen, om zo te onderzoeken of de nieuwe lay-out wat voor u is. 

– Niet alle apparaten kunnen de update aan.
Een apparaat updaten naar Windows 11 is geen enkel probleem. Wel is het zo dat Microsoft bepaalde eisen heeft gesteld aan een apparaat die Windows 11 kan draaien. Hierdoor kan niet elk systeem de update aan en heeft niet elk systeem de benodigde eisen. Het is hiervoor dus niet mogelijk om de update te installeren. U kunt dan het beste wachten tot uw oude systeem aan vervanging toe is / problemen geeft en wellicht kunt u een nieuwer apparaat aanschaffen dat wel aan de eisen voldoet. Zoals benoemd kan het geen kwaad te wachten met het installeren van de update omdat Windows 10 nog wel een tijd ondersteund wordt.