Internet browsers


Google Chrome, Microsoft Edge en Firefox… Het zijn allemaal verschillende internet browsers. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten internet browsers beschikbaar. En vaak lijken ze ook veel op elkaar. Daardoor kan het lastig zijn om een goede keuze te maken voor een browser.

Browsers

Een browser is een computerprogramma waarmee je websites kunt bezoeken. Maar wat maakt een browser nu goed? Er zijn drie onderdelen waaruit je kunt opmaken of een browser goed of minder goed is.  

Beveiliging

Het eerste onderdeel is de beveiliging. Privacy is natuurlijk heel belangrijk, zeker op het internet. Bijna alle browsers bieden een privémodus aan. In de privémodus wordt uw zoek-geschiedenis automatisch verwijderd. Daarnaast blokkeert een aantal browsers ook trackers van derden. Deze trackers houden uw gegevens en voorkeuren bij. Sommige trackers kunnen inbreuk zijn op uw privacy.  Een aantal browsers blokkeert standaard deze trackers, zodat uw privacy optimaal blijft. Browsers die deze functie hebben zijn, Firefox, Microsoft Edge en Opera.

Bruikbaarheid

Browsers bieden verschillende functies aan die je zoektocht op het internet makkelijker maken. Denk hierbij aan het automatisch invullen van formulieren, of een spellingscontrole functie. Ook bieden browsers extensies aan. Extensies zijn uitbreidende functies voor uw browser. Een voorbeeld hiervan is een Google-vertaalknop, waardoor je door middel van een pop-up snel iets kunt vertalen, in plaats van naar de site van Google Vertalen te gaan. Op basis van de bruikbaarheid scoren alle browsers heel hoog, al heeft een aantal browsers zoals Firefox en Edge nog een ingebouwde tekst-naar-spraak-functie, waar andere browsers zoal Google Chrome en Opera deze functies niet hebben.

Portabiliteit

Portabiliteit houdt in dat je je browser kunt ‘koppelen’ met een ander apparaat, bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Als je iets opzoekt op het internet, kun je je zoekopdracht ook weer terug vinden op je mobiele telefoon. Bijna alle browsers bieden deze functies aan, met uitzondering van de verouderde browser: Internet Explorer. 

Aanbevolen browsers

Als we naar de bovengenoemde punten gaan kijken, lijken de meeste browsers heel veel op elkaar. Het grootste verschil wordt gemaakt op het gebied van beveiliging, waar sommige browsers net wat beter om gaan met uw privacy. Naast deze functionaliteiten is het ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het kan zijn dat u de ene browser overzichtelijker of makkelijker vindt te gebruiken dan een andere browser. Zelf zouden wij de volgende browsers aanbevelen:

  1. Firefox – Firefox is een stabiele browser waarbij privacy erg belangrijk is. De browser scoort het hoogst op alle punten, en is eenvoudig te gebruiken.

  2. Opera – Ook Opera scoort goed op het gebied van beveiliging. De browser bied veel mogelijkheden en is standaard uitgerust met een donker thema, wat zorgt voor een comfortabel zicht. Daarnaast heeft Opera een ingebouwde adblocker, waardoor u minder last heeft van overtallige advertenties. 

  3. Microsoft Edge – Microsoft Edge is een vrij nieuwe browser, uitgebracht door Microsoft als de opvolger van Internet Explorer. Deze browser komt tegenwoordig standaard mee met Windows apparaten. In tegenstelling tot Explorer werkt deze browser snel, en is hij ook eenvoudig te gebruiken.