VPN


Op het internet is niet alles altijd even veilig. Overal op het internet kan je met hackers of een andere vorm van cybercriminaliteit te maken krijgen. Om hiertegen beveiligd te zijn, is dan ook altijd handig. Maar hoe kan je jezelf extra beveiligen hiertegen?

VPN’s zijn hiervoor een goede optie. Hoewel een VPN geen volledige bescherming kan bieden, kan een VPN op meerdere aspecten je privacy online vergroten.

Wat is een VPN?
Via een VPN-verbinding wordt de sessie die je op internet gestart bent, versleuteld. Het is lastiger terug te halen of de data van jou komt aangezien al het internetverkeer via de server van een VPN-aanbieder ergens op het internet gaat. Deze server geeft een nieuw IP-adres, waardoor je echte IP-adres niet zichtbaar meer is voor anderen. Wat je op het internet doet is dus moeilijker naar jou te herleiden.

Volledig anoniem?
Een VPN maakt je niet 100% anoniem. Een IP-adres is namelijk niet het enige waarop iemand online gevolgd kan worden. Zo zijn er bijvoorbeeld cookies die precies zien waarop je hebt gezocht en hierdoor weten wat je hebt gedaan. Hiervoor kan een goede adblocker helpen.

Voordelen VPN-verbinding
Toch levert een VPN-verbinding wel een aantal voordelen, zo wordt een VPN vaak gebruikt voor onderstaande toepassingen:

– HTTP en HTTPS
Veel VPN’s hebben de optie om van een HTTP (onbeveiligde) website een HTTPS (beveiligde website) te maken. Dit betekent dat als je naar een onbeveiligde website gaat, dan wordt je automatisch naar een beveiligde website toegestuurd. Als die er niet is, verschijnt er een waarschuwing dat de website die je probeert te bezoeken niet veilig is.

– Toegang tot faciliteiten van andere locaties
Sommige landen blokkeren sites of faciliteiten die in andere landen wel beschikbaar zijn. Met een VPN kan er gekozen worden om een server in een bepaald land te selecteren. Hierdoor kan je toegang krijgen producten en diensten die in een ander land een groter aanbod leveren.

– Veilig openbaar internetten
Bij openbare wifi-netwerken, bijvoorbeeld op een terras of in een openbare ruimte, is het nooit zeker wie de beheerder is van dit netwerk. De netwerkbeheerder kan veel inzien en hierdoor ook jouw gegevens. Hackers kunnen ook via dit wifi-netwerk hun eigen netwerk opzetten en een omleiding naar dit netwerk maken. Een VPN zorgt ervoor dat deze openbare wifi-netwerken veilig worden gemaakt, omdat data wordt versleuteld. Hierdoor kunnen beheerders of hackers deze data niet inzien.

Nadelen VPN
Ook zijn er enige nadelen aan het gebruik van een VPN, namelijk:

– Tragere verbinding
Een VPN kan zorgen voor een tragere verbinding met het internet, omdat al het internet verkeer nu gaat via de server van degene waarbij de VPN is afgesloten. Er kunnen dus problemen worden ervaren met de snelheid van de internetverbinding.

– Niet volledig anoniem
Daarnaast geeft een VPN, zoals eerder al gezegd, geen 100% anonimiteit.

Natuurlijk zijn dit enige voor- en nadelen en zijn er nog een aantal te vinden en te benoemen, maar hopelijk geeft dit artikel een goed beeld van wat een VPN is en hoe deze te gebruiken is.

Te concluderen is dus dat VPN’s niet de oplossing zijn voor alle problemen op het internet. Maar dat neemt niet weg dat een VPN een mooie manier is om je internet privacy en veiligheid te verbeteren.  

Advies VPN-aanbieders
Als laatste hebben wij voor u een aantal VPN-aanbieders voor u op een rijtje gezet:

– NordVPN (betaald)
– Proton (betaald)
– Sommige browsers hebben een ingebouwde VPN (Opera Browser)

Natuurlijk zijn er nog een aantal te noemen, maar dit zijn een aantal VPN-aanbieders. Zoals te zien is, zijn veel van deze aanbieders betaald.

Bij een goede VPN-aanbieder is het zo dat je betaald voor de kwaliteit van de VPN en daarom zijn de meeste betaalde VPN’s vaak beter.