Slimme apparaten


Wellicht kent u ze wel en heeft u wel eens gehoord van robotstofzuigers, Philips Hue lampen of Google Nest.
Dit zijn een aantal voorbeelden van slimme apparaten. Slimme apparaten kunnen taken in uw huis automatiseren,
maar wat is nu eigenlijk een slim apparaat?
In deze blog zullen wij deze vraag voor u beantwoorden
en geven wij een aantal voordelen en nadelen van slimme apparaten.Wat is een slim apparaat?

Een slim apparaat is een apparaat dat met het internet verbonden is en hierdoor zelf bepaalde taken uitvoert zonder tussenkomst van de gebruiker.
Deze slimme apparaten zorgen voor veiligheid, gemak en efficiëntie in huis. Door het gebruik van slimme apparaten kan er gezorgd worden dat bepaalde handelingen worden geautomatiseerd waardoor u deze handelingen zelf niet meer hoeft te doen.
Er zijn erg veel slimme apparaten met elk zijn eigen functies waarbij er veel mogelijk is.


Hoe worden slimme apparaten gebruikt?

Slimme apparaten worden zowel particulier als zakelijk gebruikt. Dit zegt al hoeveel er wel niet mogelijk is met slimme apparatuur.
Particulier worden ze vooral gebruikt in de term: “Smart Home”. De term Smart Home wil zeggen dat uw huis slim gemaakt kan worden met deze apparatuur. Een Smart Home is een huis waarin slimme apparatuur bepaalde processen automatiseert. Zo worden slimme apparaten gebruikt om bijvoorbeeld, zoals al eerder genoemd, het stofzuigen automatisch te laten verlopen. Dit scheelt particulieren erg veel tijd en moeite en hierdoor is het erg makkelijk. Door middel van een slimme lamp kan de lamp van afstand aan of uit worden gezet of kan door middel van een tijdsindicatie aan gegeven worden dat de lamp aan gaat als het donker begint te worden en weer uit gaat overdag. Hierdoor kan ook energie bespaard worden, omdat de lamp enkel op momenten aan staat waarop die aan moet staan.

Zakelijk worden slimme apparaten gebruikt in bijvoorbeeld een ziekenhuis waarbij de sensoren in de slimme apparaten de status van een patiënt in de gaten kunnen houden. De sensoren meten de benodigde waardes en het personeel kan deze data opvragen en op deze manier de status van een patiënt van afstand in de gaten houden.

Dat brengt ons bij de voor en nadelen van slimme apparaten.
Naast de vele voordelen van slimme apparaten en hoe het gebruik hiervan het leven aanzienlijk makkelijker kan maken, zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik van slimme apparaten.

Enkele voordelen en nadelen bij het gebruik van slimme apparaten

Voordeel 1: Gemakkelijk / Efficiënt

Een groot voordeel van slimme apparaten is dat ze het leven gemakkelijker kunnen maken. Verschillende taken in huis kunnen geautomatiseerd worden. Zo kunt u bijvoorbeeld instellen dat de lampen vanzelf aan gaan als het donker wordt op een bepaalde tijd of kunt u de thermostaat van afstand instellen op een warmere temperatuur als u onderweg bent naar huis en warm thuis wilt komen. Slimme apparatuur kan hiermee dus gemakkelijk en efficiënt zijn.

Voordeel 2: Toegang vanaf elke locatie

Een ander voordeel van slimme apparaten is dat ze door u benaderd kunnen worden van buiten af. Hierdoor kan veel van afstand in worden gesteld en heb je overal de beschikking over uw huis. Dit zorgt ook voor een stukje veiligheid, omdat u van afstand uw huis in de gaten kunt houden.

Nadeel 1: Privacy en online veiligheid

Een groot nadeel van slimme apparaten is dat de privacy en online veiligheid bij veel slimme apparatuur een probleem is. Omdat de slimme apparatuur verbonden is met het internet, kunnen hackers deze verbinding achterhalen. Daarom is het up-to-date houden van de slimme apparatuur en deze te beveiligen met een goed en sterk wachtwoord van groot belang.

Heeft u slimme apparaten thuis?
Wij zijn erg benieuwd waarvoor u deze slimme apparaten gebruikt en naar uw ervaringen met slimme apparatuur!
Laat het ons weten in de reacties!